ЕДИН ЩАСТЛИВ МЕСЕЦ МАЙ


От началото на месец май 15 кучета заминаха за осиновяване в чужбина. Една от най – интересните истории е на каракачанката Абра, която живеела в района на ул. „Протожерица”, след като била изхвърлена от синовете на нейния починал стопанин. Освен безпризорна и стара тя се разболяла и от краста. Гледката на огромно каракачанско куче с кожен проблем не била никак приятна. Обадиха ни се да я приберем. Абра е почти от самото начало в Общинския кастрационен център. Тя премина през няколко лечения за кожния проблем, но един ден използвайки временните ограждения на двора на кучкарника избяга и цял месец беше в неизвестност. За разлика от повечето кучета, които приемат изолатора за свой дом тя предпочете свободата. Намерихме я отново в квартал „Бела вода” и я прибрахме. За нейн голям късмет благодарение на Руми- поддръжник на „Дай лапа” от София тя откри своите стопани в Холандия. Абра бе качена на сайт на организация, която помага на животни в нужда. Там Рене и съпругата му Кларина я видяли и познали своето куче от пръв поглед. Въпреки обостреният и кожен проблем, който остави Абра почти по кожа, те почувствали  нейното страдание и я пожелали. Свързвайки се с Руми категорично заявили желанието им да осиновят бабата. Руми се зае с нейното лечение и успя. Абра освен, че се сдоби с чудна козина тя всякаш се и подмлади. На 10 май тя отпътува за своя нов дом. На всички ни беше ужасно мъчно, тъй като Абра вече беше станала любимка. От началото тя показваше характер, но в последствие започна да се радва на всички ни и с нетърпение чакаше да прегърне някой от нас, като със съвсем премерена сила се изправяше на задни лапи и така засвидетелстваше своята безмерна обич. Ние я приехме такава, каквато е и не се отитвахме да я променим- точно затова между нас се породи онази специална връзка, която вазниква след огромни усилия да спасиш и да дариш живот, да помогнеш и да дадеш шанс. Такава, с характер и своенравна я приеха и Рене и Кларина. Те вече споделиха своите първи впечатления от новият им любимец. Нашето момиче все още е леко стресирано и ръмжало на заварените си четириноги роднини, но успешно е преминала през 2 бани вече, за да се заличи миризливият спомен от Перник. Важното е, че Абра получи своя втори шанс и ще изживее остатъка от живота си тичаща на воля на 7 декара двор и с любящо семейство. Те вече изграждат онази вълшебна връзка, която може да съществува само между стопанин и неговият верен другар- кучето.

АБРА ПРЕДИ

Абра ……………кадабра
сим ….салабим
Имало куче със стопанин любим.
Споминал се той, поплакали те
и бързо изхвърлили мръсното псе.

Самотна и болна оставена там
от „Човека“ без колебание и капчица срам…………

Тъжна история до болка позната
за низостта на човека и гадостта във душата
за оплютата милост и култ към злината
….
а страдала дълго Абра горката.

–––––––

Абра -кадабра
сим салабим
нашата приказка е вече за fin
Абра дочака щастливия ден
втори шанс и за нея бе отреден.
Край на история тъжна позната-
С ново начало дари я съдбата.

Абра в деня на пътуването

Абра преди пътуването

Абра в Холандия в своя дом.

Други две осиновени кученца също заминаха в държава от Западна Европа. Те са кучета имащи нужда от специални грижи. Сляпата Мими е възрастно куче от квартал „Изток”, което дойде при нас в началото на дейността ни. Тя претърпя две операции за изваждане на очите, тъй като освен , че зрението и беше безвъзвратно загубено изпитваше и дискомфорт поради голямото налягане в зрителните и органи. Тя остана под грижите на д-р Мариета Станкова във Врачанско, докато бъде осиновена. На 2 май Мими и осакатеният от сачми Бето също тръгнаха за един по- добър живот. Надеждата ни е, че Бето един ден ще може да ходи. Докторите в чужбина са на мнение, че това не е изключено.

Мимето                                                                                         Бето

На 15 ти май отпътува и групата на 12 –те. Чико е също един от късметлиите, които бяхя сред избраните. Той отиде директно в дом в Германия. Чико беше прибран от кв. „Изток”, ходеше отлично на повод, което показва със сигурност, че някога е бил домашно куче.

Чико

Лейла остана в немския приют само един ден и веднага намери своите хора. Чери, Сърничко, Сивушка и Лъки, която бе одобрена в последния момент за пътуване, живеят в чудесни условия в приюта и чакат да дойде и техният миг.

Свенливата Бубка, Целувачката Нина, Малката Мишка и Пашовската Боболина заминаха в приемни семейства в Холандия.

Дядо Краси е един крастав старик, когото прибрахме, след като стопанинът му починал и кучетата, за които се грижел се  озовали на улицата. Дядо Краси получи и своя втори живот далеч от родината, както и овчарката Рекс, който е с травма на гръбнака след удар с кола.

Дядо Краси

Рекс

С мъка на сърцето се разделихме с тези кученца, защото всяко едно животинче преминало през Кастрационен център Перник оставя следа в нашите сърца. С умиление си спомняме как Нина посрещаше всеки посетител в кучкарника като подскачаше по 2 метра, за да го целуне. Танците на бялата Лъки, Нежността на мама Бубка, Крехкостта на малката Мишка, Игрите на Лейла и Чери, Превърналата се в чудесна госпожица Сивушка, Чаровницата Боболина, Буйният Чико, Дядо Краси, за който съседите ни извикаха да го евтанизираме, Сърничко с шареното носле и изстрадалия Рекс.

В тези страни те са приети и обичани, а в нашата гонени и убивани. Опитахме се да направим нещо, за което явно управниците ни и обществото ни не е дозряло. Въпреки това ние ще продължим да помагаме макар, че това ни коства много трудности. Единствената ни награда е, когато видим щастливи и обичани нашите питомци. Това беше ЕДИН ЩАСТЛИВ МЕСЕЦ Май, колкото и парадоксално да звучи, защото в началото дадохме шанс на 15 животни, а 50 наши са с неясни съдби, защото на 28 май изтича договорът на фирма ”Антик„ ООД и Сдружение за защита на животните „Дай лапа” с общината за стопанисване на изолатора. С 50 животни търсим временно убежище, за да продължим нашата мисия. Моля подкрепете ни, за да не загубим всичко постигнато до тук.

„Дай лапа”

2 responses to “ЕДИН ЩАСТЛИВ МЕСЕЦ МАЙ

    • Здравейте. Всяка помощ ни е от полза. Положението ни много се промени. Наложи се да се пренесем на друго място, защото изтече договорът ни с общината и те ще назначат за временно изпълняващ дейността човек, на който не вярваме особено. Изнесохме вс. наши кученца и ще плащаме наем . Търсим хора, които да помагат ежемесечно с по 10-20 лв. Всичко ще е качено на сайта ни като информация за разходваните средства. Благодаря.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s