Пернишкият приют за безстопанствени животни – най – добрият в страната.

Пет бездомни кучета от Перник са осиновени в Швейцария и Австрия. Това съобщи Елица Енева от неправителственото сдружение „Дай лапа“, което е ангажирано с ограничаване на кучешката популация в Перник. Едно от кучетата е майка с пречупен гръбнак. Шофьор на лек автомобил нарочно минал през животното два пъти. След като прочели тъжната му история милосърдни хора от София се заели да му търсят дом извън пределите на „милата ни Родина“ . То  е осиновено в Австрия, като така е предотвратена евтаназията му. Заедно с Шоко са и трите и кученца.

Шоко и нейните бебета.

От началото на месец юни, откакто „Дай лапа“ пое специфичната дейност в Перник, са обработени 500 кучета. 36 са евтаназирани поради доказана агресия и неизлечими заболявания. 50 четириноги са на стационар. През септември, октомври и ноември се наблюдава драстично намаление на броя на ухапаните граждани. Според „Дай лапа“ високият брой ухапвания от началото на тази година се дължи изцяло на нарасналата популация на кучета, което е следствие на неправилния подход на работа в годините преди 2008-ма, когато са били евтанизирани здрави животни и неработенето през първите 5 месеца на 2009-та, когато никой не изпълняваше дейността.

Извършени проверки от НВМС и неправителствени организации недвусмислено показват, че приютът в Перник е един от най-добре действащите в страната. Това потвърди и Аксиния Боснева от Съвета на директорите на Националната координационна мрежа „Справедливост за  животните“. До края на годината приютът трябва да бъде регистриран, за да бъде легитимна дейността му.

Аксиния Боснева - Съвет на директорите на НКМ "Справедливост за животните"

Женя Димитрова - АФА България

Искра Попова - Община Перник "Екология" и д-р Красимир Цанков РВМС

Младите доброволци "Дай лапа"

Д-р Явор Николов Фирма "Антик" ООД и Елица Енева "Дай лапа"

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s