ИСТОРИЯ

Нуждата от защита на животните от безсмислено, жестоко и дългогодишно унищожение през 2005 година надигна вълна от недоволство сред милосърдни граждани, които  се заеха с учредяването на сдружението.

 

Дай лапаДай лапа

Председател на „Дай лапа” е най – активният защитник на правата на животните в град Перник – Антоанета Ваташка. За нея е важно не само да помогнеш с храна или грижа на едно, две или три животни изпаднали в нужда, а да се бориш активно за промяна в мисленето на хората, за възпитанието на децата в хуманно и отговорно отношение към по – слабите от нас и промяна в законодателството.

Целите на сдружение „Дай лапа“                                         

 

Създаване на център за бездомни живонти, кастрация, ваксиниране и обезпаразитяване на същите, организиране създаването и поддържане на приют за бездомните кучета. Укрепване на човешкия морал чрез популяризиране на толерантно и отговорно отношение към природата и животните. Търсене на методи за оптимално и хармонично съжителство на хората и бездомните животни до поетапното им прибиране в приюти в съответствие с българското и европейското законодателство. Да способства за висока информираност по проблемите на градската екология и животните, да развива екологично образование и природозащитна етика.

История

2006г. Сдружение „Дай лапа” организира кастрацията на 50 бездомни кучета, за които се грижат привърженици и членове на сдружението. Благодарение на доброволния труд на д-р Спас Караджов от столичната ветеринарна клиника „Мей” акцията, макар и скромна спомогна за популяризиране на кастрацията като метод за ограничаване на популацията на бездомните четириноги сред жителите на град Перник. Особена помощ оказаха и ветеринарните лекари д-р Рени Величкова и д-р Божидар Асенов, които предоставиха кабинета си за извършване на операциите и сами се включиха в доброволната инициатива. Кастрираните животни се отбелязваха с резнато на триъгълник уше и им се поставяха каишки.

 

2007г. По покана на Сдружение „Дай лапа” в града ни пристигна Фондация „Четри лапи”. Те сключиха договор с Община Перник за провеждането на кастрационна кампания. Екипът на фондацията начело с д-р Марина Иванова през месеците септември и октомври кастрира близо 300 кучета. Животните се отличават с червена ушна марка, на която е изписан регистрационен номер и инициалите на „Четри лапи”. За провеждането на кампанията общината предостави местния „изолатор” за бездомни кучета. Международният екип от специалисти, лекари и ловци демонстрира голям професионализъм в своята работа. На площад „Кракра” бе разпъната и информационна палатка.

Информационна палатка „Четири лапи“

 

Доброволци от сдружение „Дай лапа” раздаваха брошури и запознаваха любопитните граждани с дейността на организациите за защита на животните и кампаниите за кастрация на бездомни кучета. Всеки любител на животните можеше да направи дарение. Най – интересно бе за малките природозащитници, представители на град Перник. Огромна помощ оказаха защитниците на животните от „Четри лапи” за операцията на кучето Хектор.

Хектор в Софийска клиника за операция

Той бе намерен със счупени предни лапи. Със средства на фондацията той бе опериран в клиника в София и грижите за него пое доброволец от „Дай лапа”.

2008г. През тази година бе приет Закона за защита на животните. Това е голяма победа за природозащитниците в цяла България. Не можем да отречем, че това е само една крачка по пътя към успеха. В Перник бе приета и Местната програма за ограничаване на кучешката популация основана изцяло на ЗЗЖ. За любителите на животните борбата не спира до тук. Предстои още много работа, за да можем да достигнем европейско ниво. Основната цел на всички кучезащитници е да няма бездомници по улиците, да се постигне контрол на домашните четириноги чрез регистрация и чипиране, а за всяко изхвърлено или малтретирано животно да се налагат строги санкции.

2009г. През месец май Сдружение за защита на животните „Дай лапа” спечели обществената поръчка за стопанисване на общинския „изолатор” като партньор на фирма „Антик” ООД. След упорит труд и постоянство от страна на природозащитниците, най – накрая целта е постигната. Вече са спряни евтаназиите на здрави животни. Кучетата се кастрират, ваксинират срещу бяс, обезпаразитяват се вътрешно и се връщат по места. Не се връщат само злонрави и проблемни животни. След като се ограничи популацията до минимум, следва поетапно прибиране в приют. Вратите на „Кастрационен център” Перник вече са отворени за всеки посетител. А там ще Ви посрещнат нашите добри и верни приятели.

За тази една година работа са кастрирани 720 кучета. Близо на 100 са намерени домове в страната и чужбина. За съжаление обаче за този период няма как да бъде ограничена популацията, тъй като срока на изпълнение на тази програма е минимум 3 години. От друга страна паралелно трябва да се работи и по кастрация, регистрация и проверки на домашните кучета, тъй като основният проблем винаги е идвал от тях. Всички сме свидетели как нежеланите потомства се озовават на улицата с или без майката. Много хора все още предпочитат да се оттърват от забременялото им куче и да си вземат ново, отколкото просто да го дадът за кастрация.

Истината е, че живеем в свят такъв, какъвто си го направим ние самите. За съжаление ние не можем да направим чудо, въпреки огромното ни желание да ограничим популацията до минимум и да няма едно куче без дом. Помислете: „Първото бездомно куче е било изхвърлено домашно“.

Докато не променим мисленето си и не понесем отговорността си към животните винаги ще има бездомници, колкото и да се избият ОТНОВО.

2010г.

НОВОТО МЯСТО

Когато приключи договорът на „Дай лапа“ и фирма „Антик“ с Община Перник ние бяхме длъжни да спасим животните в стационара. Преместихме се в селскостопанска сграда извън Перник и продължаваме да помагаме. Срещаме се с много трудности, но ръководени от идеята да спасим поредния живот ние не се отказваме.

 

Тара

 

 

 

Реклами

8 отговора на “ИСТОРИЯ

 1. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1317636 Eй, хуманни души с благородни сърца-я ми кажете, как ще спите със спокойна съвест след слчай като този и как ще погледнете в очите европейските фондове със щедри шепи, как ще им обясните колко по-скъпо струва един кучешки живот от човешкия и на каква везна ги теглите вие, че да преценявате така безпогрешно кой заслужава да живее повече и кой страдал повече? Освен това, преди да изтриете този коментар, който забележете, моля ви се, е написан без никакви нецензурни забележки, ми обяснете, как би трябвало да се чувства един буквално изяден до смърт човек, който е дал толкова много на обществото ви? На същото това общество, което Вие, защитавате, криейки се зад европейските фондове! Четете и обяснявайте! Да видим кой ще отговаря пред света за това убийство или пак ще го потулим!

  • Ами то и сред хората има убийци, по пътя на вашата логика да изтрепем човешката раса, защо да ги храним тези убийци по затворите, да им плащаме за психолози и да мислим как да спрем агресията!!! Хора като вас с ограничено мислене не променят света, а само пречат на развитието и еволюцията. Заради скептици и циници като вас има изчезнали видове и изчезващи такива, заради такива като вас балансът се нарушава, а заради идеалисти и хора с мечти като тези от „дай лапа“ например, планетата още се върти и хората стават по-добри.

 2. ЗДРАВЕЙТЕ!ТЪРСЯ ВАШЕТО ПРОФЕСИОНАЛНО СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ПОМОЩ…В РАЙОНА НА СТАРА ТЕВА ПРИ ПОСЛЕДНИЯ РАЗКЛОН В ЛЯВО ПОСОКА КРАВАРНИКА ИЛИ ПЪТЯ,КЪДЕТО КОПАЯТ БАГЕРИ ЗА ВЪГЛИЩА В ПОСЛЕДНАТА НЕОБИТАЕМА И ИЗОСТАВЕНА КЪЩА ИМА ЧЕТИРИ ТРУПА НА ЖЕСТОКО УБИТИ КУЧЕТА,ЗА КОИТО ДОБРИ ХОРА И СЪМИШЛЕНИЦИ ПОЛАГАХА ГРИЖИ-ДА ГИ ХРАНЯТ…..НЕКА ДА ОТКРИЕМ ТОЗИ ИЗВЕРГ-САДИСТ И ДА ГО НАКАЖЕМ ПО ЗАКОНОВ РЕД,ДА ГО НАМЕРИМ И НЕКА НЕ ЗВУЧИ ГРУБО…..ДА ОТМЪСТИМ,УЖАСЕНА СЪМ ОТ ЖЕСТОКОСТТА ,КОЯТО Е ПРОЯВЕНА СПРЯМО ТЕЗИ СЪЩЕСТВА СЪЗДАДЕНИ НА ЗЕМЯТА СЪЩО ОТ БОГА И ИМАЙКИ ПРАВОТО НА МЯСТО И ОТНОШЕНИЕ НА …..ПРОСТРАНСТВОТО ПОД НЕБЕТО НАРЕЧЕНО ЗЕМЯ…….

  • Абсолютно сте права за това, че Земята е на всички! Единственият орган, който е овластен в случая е Полицията. Подава се писмен сигнал до нея или по телефона на 112.

 3. Hello,
  Is it possible that someone from this organisation can get in touch with me in english?
  I have some questions regarding the work you do in Pernik and where I might be able to drop off donations when I arrive this summer?
  I cannot read bulgarian sadly.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s